Instrumenten

Saxofoon

De saxofoon is een ontzettend leuk instrument waar je mooie muziek op kunt maken. Het is niet het aller makkelijkste instrument om mee te beginnen, maar ook zeker niet het aller moeilijkste. Een liedje leren spelen, gaat je in de eerste paar maanden wel lukken. Saxofoon is een blaasinstrument, dus goed leren blazen is een vereiste. Blazen doe je in een bepaalde mondstand en dat is vrij uitdagend. Er zijn verschillende soorten saxofoons. De verschillen die we hier bedoelen, zitten hem in toonhoogte. De sopraansaxofoon produceert de hoogste tonen. Dan heb je de a ltsaxofoon – de altsaxofoon is de populairste keuze voor beginnende kinderen. En tot slot: de baritonsaxofoon, die de laagste tonen produceert – de baritonsaxofoon is bijna nooit een beginnerssaxofoon, maar wordt vaak op latere leeftijd pas gekozen. Er zijn heel wat redenen om voor de saxofoon te kiezen: allereerst ziet de saxofoon er gewoon supermooi uit (een bijzondere combinatie van klassiek en industrieel). Voor alle saxofoonmodellen gebruik je dezelfde basistechniek. Ook als saxofoon geleerd hebt op een sopraansaxofoon, kun je later bijna probleemloos overstappen op een baritonsaxofoon. Je vindt de saxofoon in heel veel muziekgenres terug: van klassiek tot jazz, van soul to blues, van punk en in rockmuziek. Saxofoons worden zowel in bands als in orkesten gebruikt. Alles te weten komen over het leren spelen bespelen van de saxofoon? Maak een afspraak met Indi voor een proefles/kennismaking.

Viool

De viool is een instrument met een lange geschiedenis. De viool is vermoedelijk ontstaan in Italië, rond 1550. Hij zag er toen wel anders uit dan nu. Door de eeuwen heen is het instrument veranderd. Op een gegeven moment ging men het meer beschouwen als solo-instrument. Men wilde dat de viool een beter bereik zou krijgen, dus dat de viool meer klank kon produceren. Met verschillende materialen werd geprobeerd het instrument aan te passen. Bijvoorbeeld door het materiaal van de snaren en het hout.Ook zijn er in de muziekgeschiedenis grote vioolvirtuozen geweest, die de viool en de techniek van de viool naar een hoger niveau hebben gebracht. Bijvoorbeeld, G.Tartini, en N.Paganini.Een echt mooie viool wordt zorgvuldig met de hand gemaakt. Er zijn bouwers geweest die ontzettend mooie en kostbare violen hebben gemaakt. Eén van de bekendste is de Italiaan “Stradivarius”. Nu is de viool een instrument met 4 snaren, namelijk van G,D,A,E. (Geef De Aap Eten.) Van laag naar hoog. Om de viool te kunnen bespelen is een strijkstok onmisbaar. Door het aanstrijken van de snaren gaan de snaren trillen, en dit brengt de klank tot stand. De viool wordt bespeeld door het instrument tussen de kin en schouder te leggen, en vervolgens kunnen de snaren ingedrukt worden met de vingers van de linkerhand. De rechterarm en hand hanteren de strijkstok. Op de viool is het mogelijk om veel verschillende soorten mooie klankkleuren te maken. Dit kunnen we doen door bepaalde technieken in de linker/rechterhand. D.m.v. vibrato in de linkerhand, (soort “wapperen” van de linkerhand), is het mogelijk om een toon mooi te laten zingen. Met de strijkstok is het ook mogelijk om de klank te variëren. Door bijvoorbeeld veel of weinig druk te geven op de strijkstok kunnen we heel mooi zacht spelen of juist heel sterk. Met een viool kun je verschillende dingen doen. Solo spelen, in een orkest spelen, samen met piano spelen of samen met andere strijkers, zoals bijvoorbeeld in een strijkkwartet.

Piano

De piano kent heel verschillende mogelijkheden en wordt op veel verschillende manieren bespeeld. Je kunt er langzame, mooie melodieën op spelen of juist snelle loopjes, bijzondere akkoorden of meer ritmische stukken, bijvoorbeeld van Spaanse componisten.De docenten hebben klassieke muziek en lichte muziek gestudeerd in Groningen. Naast klassieke muziek wordt op les gebruik gemaakt van volksliedjes, favoriete liedjes van leerlingen, popliedjes, bluesschema's, minimal music en natuurlijk muziek voor vier handen (quatre mains). Er wordt ook lesgegeven aan de hand van moderne lesmethoden met CD's van o.a. Hal Leonard en Michiel Merkies.Naast het leren noten lezen wordt aandacht geschonken aan de optimale houding en natuurlijk ook aan hoe je het beste je handen kunt gebruiken.

Keyboard

Keyboard spelen is een leuke bezigheid met oneindige mogelijkheden. Op een eenvoudig instrument zijn al eindeloze combinaties van muziekstijlen, ritmen en (gesamplede) instrumenten te programmeren. Met de rechterhand speel je de melodie op een door jou gekozen "instrument", met de linkerhand speel je de begeleidingsakkoorden in een door jou gekozen ritme/stijl. Ook kan je op een keyboard "gewoon" piano spelen.Het spelen van muziek van blad, het noten lezen is op een keyboard niet anders dan op een ander instrument.Er wordt gewerkt met een leuke, moderne lesmethode. Al snel is het mogelijk om bekende pophits na te spelen.

Gitaar

De gitaar heeft zich snel, nadat hij zich zo'n 200 jaar geleden ontwikkeld had, ontpopt tot één van de populairste instrumenten ter wereld. Dat is ook geen wonder want bijna alle muziekstijlen kunnen er op worden gespeeld! Van renaissance tot pop en van latin tot blues. Het is geweldig om er solo op te spelen. Maar ook in ensembles, groepen of bands ben je graag gezien als gitarist.Zowel als een beginnende of als een wat meer gevorderde speler kun je al spelend ontdekken wat er mogelijk is op het instrument.Momenteel zijn er bij Muziekschool de Hondsrug zowel kinderen als volwassenen als gitaarleerling actief. Omdat gitaarspelen in het begin technisch gezien wel lastig is kunnen kinderen het beste vanaf de leeftijd van 8 à 9 jaar beginnen op dit instrument.

Voor als je het altijd al eens had willen proberen.......gewoon doen !!

Dwarsfluit

De dwarsfluit is eigenlijk een heel oud instrument, al duizenden jaar oud. Vroeger speelden mensen op uitgeholde beenderen, waarin gaten waren gemaakt. Later werden houten dwarsfluiten gemaakt, met gaatjes voor de vingers, net als bij de blokfluit.
In de 19de eeuw ontwikkelde Theobald Boehm het vingerklepsysteem dat wij nu nog gebruiken. Daardoor werd het makkelijker om op een fluit in verschillende toonsoorten te spelen. Boehm ging ook fluiten van metaal maken in plaats van hout. Tegenwoordig worden fluiten meestal gemaakt van zilver, goud of combinaties van metalen, maar de fluit wordt nog steeds tot de houtblaasinstrumenten gerekend.
Met de moderne fluit zijn er veel mogelijkheden. Je kunt solo spelen, in een orkest, met een band of een ensemble. Je kunt met piano of gitaar samenspelen, of met andere fluiten in een fluitkoor. De fluit wordt in verschillende muziekstijlen gebruikt: klassiek, pop, jazz, soul. In de lesmethode die op De Hondsrug wordt gebruikt kom je deze stijlen ook tegen.

Kinderen kunnen pas met dwarsfluit beginnen als ze negen of tien jaar oud zijn. Het instrument kost namelijk veel lucht. Ook moeten de armen lang genoeg zijn en de handen groot genoeg, om bij alle kleppen te kunnen. Jongere leerlingen kunnen eerst met een kleinere fluit beginnen, bijvoorbeeld de 'Thumpy'.

Drums

Trommels bestaan waarschijnlijk al een eeuwigheid, maar een drumstel zoals we dat nu kennen is iets meer dan een eeuw oud. Een drumstel bestaat uit trommels en bekkens. Je hebt beide armen en beide benen nodig bij het spelen, dat maakt het een geweldige uitdaging om te leren drummen.
Tijdens de lessen kun je iedere muziekstijl leren spelen van Pop, Rock, Funk of Latin tot Jazz muziek.

Naast de basis van het drummen leer je: goede techniek, spelen in een band, kennis van muziekstijlen en natuurlijk alles over drumstellen!

De lessen zijn voor alle leeftijden en voor alle niveaus. Dus of je nu jong (vanaf 7 jaar) of oud bent, net begint met spelen, of al een tijdje bezig bent: kom gerust eens lang voor een vrijblijvende proefles!

Zang

Accordeon

Het accordeon heeft qua repertoire een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Kennen de meeste mensen het instrument van het (oud-)Hollandse repertoire voor bruiloften en partijen, tegenwoordig zijn er zoveel meer mogelijkheden: o.a. Tango, Musette, Cajun, Tex Mex, Klezmer, Swing, Blues, Folk, Pop. Maar ook klassieke muziek en zelfs hedendaags klassieke muziek van vooraanstaande componisten uit binnen- en buitenland zijn origineel voor accordeon geschreven. De lessen worden gegeven aan zowel kinderen vanaf + 6 jaar als aan volwassenen (soms ouder dan 70 jaar!), aan zowel beginners als gevorderden. Nog steeds enigszins onbekend in Nederland is het onderwijs op accordeon met melodiebassen (convertor), ook dat behoort uiteraard tot de mogelijkheden. De lessen sluiten aan op het niveau en de voorkeur van iedere individuele leerling. Het plezier in het maken van muziek staat altijd voorop!