Saxofoon

De saxofoon is een "jong" instrument, bijna 150 jaar geleden uitgevonden door Adolph Sax. Hij vond eigenlijk meerdere saxofoons uit, waarvan er 4 over gebleven zijn: de sopraan (hoog), de alt (dit is de toeter waarop de meeste leerlingen beginnen), de tenor (een lagere, warmere klank) en de bariton (lekker knorren) Eigenlijk was de saxofoon bedoeld voor verschillende soorten blaas- en looporkesten. Maar al snel werd er ook klassieke muziek geschreven voor de saxofoon.
Toen de Jazz muziek aan het begin van de vorige eeuw begon op te komen werd de saxofoon eigenlijk pas echt bekend. Grote namen als Lester Young, Coleman Hawkins en Charlie Parker hebben het instrument en de klank toen opnieuw uitgevonden. Toen in de jaren 60 de Rock & Roll kwam bleek de saxofoon ook daar weer goed in te passen. En zo later ook met de soul en popmuziek.

Kortom de saxofoon is een veelzijdig instrument!

In mijn lessen komt die veelzijdigheid ook terug. Het spelen van verschillende stijlen, van klassiek tot punk, maar ook het noten lezen, improviseren en samenspelen zijn vaste onderdelen van de les. Maar plezier in het spelen en studeren staat natuurlijk voorop.