Johan Weghorst

Johan Weghorst

Als kleuter was ik al gefascineerd door de muziekinstrumenten die mijn vader ,die werkzaam was als musicus/docent en dirigent mee naar huis nam. Ik zette ze in elkaar en probeerde er geluid uit te krijgen. Op mijn zesde begon ik met blokfluitles en een jaar later kreeg ik flugelhorn- en trompetles.

Als jochie van 14 trad ik regelmatig op als trompetsolist en speelde in het Gronings Gabrieli trompetkwartet. Bovendien  kreeg ik mijn eerste betaalde “gig”: een reclame commercial met een bigband onder leiding van Lex Jasper,waarin allemaal beroemde muzikanten uit de pop en jazz scene speelden.

De contrabas oefende een grote aantrekkingskracht op mij uit en ik besloot over te stappen van de trompet naar de contrabas. Zodoende begon ik met 16 jaar met contrabasles.

In datzelfde jaar speelde ik bij het NFO als ramplecant op de contrabas en werd ik benoemd op de soloplaats contrabas bij de JWF Kapel met als bijinstrument tenortuba. Enkele maanden later ging ik studeren op het conservatorium in Groningen: klassiek contrabas en bijvak tenortuba.

Op de basgitaar ben ik begonnen als autodidact, en dat pakte goed uit. Voordat ik het in de gaten had speelde ik in bandjes, begeleide artiesten en kreeg ik de functie basgitaar bij de JWF Kapel. In die tijd ben ik ook begonnen als freelancer en docent contrabas en basgitaar. In 1990 ben ik basgitaar/jazzbas gaan studeren bij Wim Esset op het conservatorium in Zwolle. Daarna bij Wim Dijkgraaf en volgde tevens in Hamburg een studie 6/7 snarig basgitaar bij de Duitse basvirtuoos Markus Setzer.

In de 39,5 jaar bij de kapel en als freelancer heb ik veel lp/cd/radio en tv opnames mogen doen en veel getoerd door Europa en Canada/USA. Naast solo optredens op  de contrabas (klassiek en jazz) in Nederland en Scandinavie heb ik ook heel veel artiesten begeleid op contrabos en basgitaar:

klassieke muziek:

Herman Krebbers,Ole Edvard Antonsen, Christine Deutekom, Maartje Rammeloo, Tania Kros, Ernst Daniel Smit en Marco Bakker.

lichte muziek : 

Vera Lynn, Toots Thielemans, Colin Blunstone, Allen Vizutti, Therese Steinmetz, Wieteke van Dort, Sjoukje Spijker, Liesbeth List, Ramses Shaffy, Ellen ten Damme, Trijntje Oosterhuis, Do, Jan Vayne, Harrie Muskee, Karin Bloemen, Danny de Munk, Margriet Eshuis, Edsilia Rombley, Toots Thielemans, Erik Mesie, Glennis Grace en Cor Bakker.

Momenteel speel ik bij de KMKJWF en de Big BAND Koningklijke Landmacht, werk nog steeds als freelancer, heb een privé lespraktijk, en ben sindskort docent aan muziekschool de Hondsrug.